Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Plaza_de_Rafael_Rivero Pasteurizacion_relámpago Outlook Paleoesquimal Portada_Consejo Pasionaria Penicillus Nalo_Hopkinson Partido_Accesibilidad_Sin_Exclusion Narciso_amarillo Palacio_de_Santa_Cruz_(Cuéllar) Pontoise_les-Noyon Nadine_Dupérré Phyteuma_intermedium När_kärleken_föds Phalarideae Paimon Palm_Valley Pandiaka Nada_es_igual..._(álbum_de_Luis_Miguel) Méndez_Núnez Poblamiento_de_America_(ruta_del_Atlantico) Pena_Bolistica_Construcciones_Rotella Pastilla_anticonceptiva Plum_Grove_(Texas) Partido_Liberal-Conservador Perth,_Western_Australia Personula Período_de_semidesintegracion Odesur Nueva_Abstraccion Pavlov Poncey-lès-Athée Pedro_Diaz_Chavero Noche_de_la_nostalgia Poljé_de_La_Nava Onzonilla_(Leon) Polaco_(rapero) Máximo_de_Alejandría Pornostar_(album) Más_allá_del_puente Paphiopedilum_hainanense Polluela_mandarín Necrópolis_de_Jardin Ophrys_sphegifera Nossa_senhora_de_machede Pleurocera_pyrenella Pissaladiera Perezia_laciniata_var._comosa Oíd_mortales_el_grito_sangrado Policlínico_José_Avila_Serrano Phil_Donahue Ordizan Paulina_Lazareno PBNSC

html map