Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Cassida_seraphina Canción_del_verano Beamud Biblioteca_del_Metro_de_Caracas Chaetura_chapmani Borderline Calle_Pitt Años_340_a_C Carlos_Giron_Gutiérrez Banuelos_de_Bureba_(Burgos) Canales_fueguinos Centro_teatral_Baxter Calamus_mu Año_98 Bernburg_(Saale) Backlink Casa_de_Lazcano Carex_gilva Bs_As Bosque_Nacional_Talladega Calamagrostideae Beauvisagea Bombardier_Talent Castilenti Boeing_YAL_1 Berville_(Sena_Maritimo) Canela_(canción) Carlos_Ferrer Bombax_affine Barco_funerario Centro_de_día Beauvais_Sud_Ouest Carpintero_de_las_Yungas Basel-Land C.D._San_Fernando Carlos_Ortiz_de_Zevallos_Paz-Soldan C_Siebold Bandera_de_yibuti Carolina_Moisés Bidens_pilosa_f._radiata Bay_plaza_shopping_center Bucephala_clangula Benidoleig Carlos_G_Daireaux Bullet_Bill C3-bu Cartajima_(Málaga) Biblioteca_Nacional_Al-Assad Bergtatt_Et_Eeventyr_i_5_Capitler Bernardo_Rincón Cantahueso Casas_del_Río Bulletin_of_Botanical_Research Ballymena_FC Campsis_radicans

html map