Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Trigo_moruno Iglesia_de_madera_de_Kaupanger Ultimas_Noticias_(Ecuador) Fuin_jutsu Fratel Municipio_de_Webber_(condado_de_Jefferson,_Illinois) Tupac Fudbalski_Klub_Bor Rockman_World_3 Galería_Cadaqués Renan_Fernandes Gaston_Guelfi Revueltas_antijudías_de_1391 Musashi_(1888) Rinconada_(comuna) Tréogat Frugeres_les-Mines Gaspar_Fernández Illana Roberto_D'Amico Unai_Uribarri Geografía_humana Tu Murciélago_mastín_de_Sinaloa Renato_Arapi Index_on_Censorship Gabriel_Vargas Rio_Ara Rosa_Tudor Municipio_de_Kosciusko_(condado_de_Day,_Dakota_del_Sur) Rollinia_sieberi Frito_lays García_Barreno Gagauzos Museo_Ernesto_Che_Guevara Río_Azul_(Blue_Creek) Uproar_Festival Roberto_Suazo_Cordova Uruguay_en_la_Copa_Mundial_de_Futbol_de_2002 Gastrotricos Iglesia_de_Nuestra_Senora_de_la_Asunción_(Cati) Fraternidad_de_Makuta Richard_Blood_Jr Indra UNICS_Kazan Tres_Arboles Reino_de_Polonia_(1025_1385) Inaki_Idoeta Informe_SESPAS Immoral_Sisters Rosquillos_de_vino Ribes_acerrimum Udárnoye Robert_Themptander S.C._Farense

html map