Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Somers_(Wisconsin) Saint_Joseph_des-Bancs Temporada_1974-75_de_la_ABA Santo_Tomé_del_Puerto Silvanus_unidentatus Steve_Threw_Up Trachyscelida_robusta Secretaria_de_Seguridad_Pública_(Mexico) Siete_ratones_ciegos Timor_Oriental T_Mobile_USA Tercera_División_de_Espana_2008/09 The_Stratford_Residences Shimotsuma_(Ibaraki) Trachinotus_goreensis Shiryu Summertime_Sadness The_Brooklyn_Eagle Señal_de_transito Soporte_y_resistencia Soulangia_rubra Semana_de_la_Moda_de_Cibeles Slobodan_Šijan Steve_Calvert Sir_Simon_Rattle Torre_de_Ebrí Sanguinera Susúa_(Puerto_Rico) Teatro_de_Ópera_y_Ballet_de_Lviv Saturn_S_Series Schedonorus_sterilis Saussurea Segunda_División_de_Espana_1934_35 Tosa_Mitsuoki Siete_hombres_y_un_destino Sö_Fv1954;22 Spigeliaceae She's_No_You_(DVD) Tisu Tojo_alfilerero Secretario_del_Tesoro_de_los_Estados_Unidos Stercorariidae Tambo_(lechería) Salsola_divaricata Tomás_Herman_Chadwick_Valdés TECO Skagafjarðarsýsla Spiranthes_strateumatica Sociedad_Deportiva_Eibar_B Teucrium_polium_subsp._capitatum Saint-Pey-de-Castets Tragedia_aérea_de_Penalolén Salvia_simsiana Solo_se_vive_una_vez Stachys_lanata

html map