Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Outlawz_Immortalz Pato_serrucho_brasileno NWA_World_Women's_Championship Pleurodema_diplolistris Palazzo_della_Ragione Pedro_de_la_gasca Olinalá Nouvelle_Telévision_1 PXO Organización_Árabe_de_Transportistas_Aereos Narciso_Sicars_y_Salvadó Nueva_Política_Económica Ordenes_expresivos Partula_clara Paripiranga Nunez_de_Balboa Parque_de_Grüneburg Opus_Dei Nevadas_extraordinarias_en_buenos_aires Planet_Jedward Porcaro Mózar Pedanias_altas_de_Lorca Parque_nacional_del_Abeto_de_Hotova Periplocaceae Pahapesto_(Dakota_del_Sur) Polo_Chan Nuestra_Senora_de_la_Soledad_(Paterna_de_Rivera) Paracrifiáceas Octavos_de_final_de_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_Sub-20_de_2011 Pentropis Museo_de_la_Independencia Pont_l'Évêque Phyllarthron Poblado_de_los_Bermejales Padre_Las_Casas Pancho_López_(historieta) Nusku Penguin_Cafe_Orchestra Museo_de_cera_de_San_Marino Patrulla_militar Piedra_de_Tara Nunnezharia_pulchella NGC_501 P_P._N. Pilosella_sedutrix Olga_Rivera_Hernáez Nada_En_El_Mundo_(sencillo) Normas_Ortográficas_e_Morfolóxicas_do_Idioma_Galego Pachypodium_giganteum Polyplectron_bicalcaratum No_lloraré Panicum_pseudocolonum Patatas_de_pobre Pianista

html map