Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Río_Montan Rhûn Riera_de_Sant_Cugat GLine Rollo_del_término_municipal_de_Bárcena_de_Pie_de_Concha Giovanni_Battista_Crespi Funcion_L Rio_Wele Incidente_del_vómito_de_George_H._W._Bush Roberto_Caldas Tàrrega_Tárrega Fructuoso_de_Tarragona Universidad_Tecnológica_(Uruguay) Ruta_Provincial_27_(La_Pampa) Rostrhamus Municipio_de_Oak_Creek_(condado_de_Saunders,_Nebraska) Iglesia_de_San_Cipriano Inocencio_VII Municipio_de_Nordland_(condado_de_Marshall,_Dakota_del_Sur) Gobernación_de_Harar SWAT_4 Renán Gantes Genro Gerardo_Amaral Fuente_Grande_(Ocana) US_Dólares Río_Vaa Rio_Susa Física_Aplicada Remonstrancia Ribera_Baja_Erribera_Beitia Gennaria Rio_Pilmaiquen Georg_Wilhelm_Pabst Inglaterra_en_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_Sub-20_de_2011 Inge_Eriksen Residencia_Maguire Rotary Gabriel_Pradal Rosa_glauca Roger_Mason Récords_del_mundo_de_natacion Gemma_López Rio_Celduin Municipio_de_Nashville_(condado_de_Nash,_Carolina_del_Norte) François_K. Municipio_de_Cherry_Valley_(Illinois) Ghostface_Killah Tsukuba_(Ibaraki) Fundacion_Focus-Abengoa Gerran_Howell Tzanko_Tzvetanov Sabana_arbolada_de_miombo_del_zambeze_central Roland_Garros_1950

html map