Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Pinho Pedagogia_Cibernética Parque_nacional_altos_de_campana Ojo_de_Horus Pontevedra_(comarca) Panina Nueva_Vizcaya_(Nueva_Espana) Nevy-les-Dole New_York_State_Thruway_Authority Neo-Classical_Metal PMPO Porfobilinógeno_sintasa Neoporteria_dimorpha Palmero_(ave) Oh_No_(album) Médière Planay_(Saboya) N_Joi Plainfield_(Nueva_York) Posición_estratégica No_Sé_Si_Entendiste,_Nena No_te_fallare Perro_de_Pavlov Nuestra_Belleza_Latina_2011 Nemacladus Periodo_Arcaico_Andino Paso_Robles_(California) NGC_4361 Oriñon Pimentillo Panulena_perrugosa Numero_revista Panteras_de_Carolina New_Grand_Chain_(Illinois) Parque_Nacional_Caguanes_(Cuba) Paleontologos Pediocactus_simpsonii_ssp_idahoensis Pilumna Paul_Devereux Pinus_x_saportae Pops_Mensah_Bonsu Nesogalepsus_beieri Pilar_Mazzetti Nebulosa_de_la_Cueva Patrimonio_historico_en_Espana Ni_Rendición_Ni_Retirada Newville_(Pensilvania) Parabólica Notoxus_rufiventris Método_Palmer Paper_(articulo_científico) Otsuchi,_Kamihei,_Iwate Nuestro_Sueño Oides_fulva Peca

html map