Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Pruille-l'Eguille Mig-15 Luis_Amado Martin_Castrejon Goloka_Vrindavan Mathematical_Reviews MFI_objekt_1.44/1.42 Protogarypinus_giganteus Rascon_buceador_africano Granjas_de_shebaa Metro_de_la_Ciudad_de_Mexico Malus_persicifolia Lucecia Red_de_televisión_China Meleagro_de_Macedonia Protium_tacamahaca Primaría_democratica_de_Michigan_2008 Lo_verdader_catalá Lockheed_Martin_LC-130 Medicago_littoralis_var._inermis Goecia Pseudogarypidae Golpe_de_Estado_de_2_de_Enero_de_1931_en_Panamá Lorry_les-Metz Mariana_Bayón Gordon_Lightfoot Profecia_autofrustrada Mastodonte_de_Humboldt Luca_di_Montezemolo Magrear Queruela Ramsay_Bolton M_Cruz_Pineiro_Álvarez Marcelo_Rodríguez_(músico) Prince_George_Hotel Macrothelypteris Quiero_mis_quinces Rauvolfia_hirsuta_var._glabra Region_vinícola_de_Aszar_Neszmély Luis_Papic Región_Mixteca_Oaxaquena Rapsodia_para_alto_(Brahms) Pseudomys_calabyi Maysa_Matarazzo Manos_Hatzidakis Premio_Rumford Mana_Sarovar Regiones_de_Tabasco Provincia_de_Luxemburgo Primer_hombre RTPN Provincia_de_pescara Meaucé Radio_Variedades_1150 R_14

html map