Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Renansart Rol_por_e_mail Municipio_de_East_Cocalico_(condado_de_Lancaster,_Pensilvania) Glitter_(álbum_de_Kaya) Trucha_marron Tribunal_Superior_de_Antioquia Rory_Stewart In_Between_Dreams Rosaleda_(Granada) Renault_5_Turbo Sabandia Gløgg Ricardo_Aronovich SA-6 Tsukiyomi Imperio_Latino Tumba_de_Al-Nasir_Salah_ad-Din_Yusuf_ibn_Ayub Municipio_de_Webb_(condado_de_Reynolds,_Misuri) UFO_Ultramaiden_Valkyrie Trichomycterus_duellmani Trigger_Schmitt Impresion_por_medio_de_sellos_de_madera Imperio_colonial_francés VLA_ED Ursule_Mirouët Rosoy_(Yonne) Uroobovella_mitakensis Rio_Big_Sandy Uropoda_laqueata Reidh Rio_Mortes Franz_Speta Roland_Gaspercic Ruta_de_Illinois_72 Retrato_del_Abbé_de_Saint-Non Friuli_Venecia_Julia Roberto_I_de_Francia Tunel_Chorroarin_Constituyentes Roderick_Long Universidad_de_Upsala Título_honorífico Rod_(fenómeno) Renfe_Serie_030-2206_a_2208 Uperoleiidae Robert_Grosseteste Typhochrestoides_baikalensis Rineloricaria_kronei Fray_Benito_Jeronimo_Feijoo_y_Montenegro Robert_William_Kearns François_Rozier Gitano_Antón Ur_Nammu Robbins_(Carolina_del_Norte) Universo_ficticio_de_Avatar Municipio_Union_(Falcon,_Venezuela)

html map