Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Incidentes_de_Reinosa Municipio_de_Greenwood_(condado_de_Columbia,_Pensilvania) Gençlerbirliği_(desambiguación) Municipio_de_Rose_Creek Frehel_(Cotes_d'Armor) Trío_de_cuerdas Municipio_de_Eagle_(condado_de_Brule,_Dakota_del_Sur) Gastronomía_de_Cuba Urville_Nacqueville Inhibidor_selectivo_de_la_recaptacion_de_noradrenalina_y_serotonina Represa_hidroeéctrica_de_Yacyretá_Apipé Inaki_Alkiza_Laskibar Roquebrune_(Gironda) SCCM_de_Mohammédia Municipio_de_Colonia_Lavalleja Félix_Aramburu_y_Zuloaga SS_Athenia Río_Viejo_(Bolívar) Municipio_de_Springdale_(Arkansas) Upsilon_Andromedae_e Georges_Lautner Municipio_Antolín_del_Campo_(Nueva_Esparta_Venezuela) Generacion_del_sesenta_(Perú) Ruta_9 V1285_Aquilae Iniciativa_Feminista Garda_Siochana Iglesia_de_San_Isidro_(desambiguación) Roble_albar_almezo Trono_de_Tutankamon Iglesias_barrocas_de_las_Filipinas Royon Revista_Marítimo_Portuario Tú_yo_y_todos_los_demás Ingeniería_Comercial Fútbol_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Amsterdam_1928 Garypinus_asper Genesis_of_next República_Parlamentaria_(Chile) Ruta_Provincial_5_(Santiago_del_Estero) Uniforme_escolar_venezolano Revolución_de_los_Crisantemos Iglesia_de_Jesucristo_de_los_Santos_de_los_Ultimos_Dias_en_Portugal Gas_volcánico Resistencia_viva Fábula_de_Schleicher René_Arredondo República_de_Entre_Rios Fuerza_Aerea Musculus_trapezius Frente_Asturiano Reseda_macrostachya_var._macrocarpa Iglesia_Catolica_en_Afganistan S_2005_(2003_UB313)_1 S._Galen_Smith

html map