Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Chaetocnema_coacta Brisbane,_California Brétigny_(Eure) Cable_aéreo Capitan_Gutero Batalla_del_Río_Sajó Bartolomé_Blumenthal Bartolomé_Godó_Pie Believe_in_Me_(cancion_de_Lenny_Kravitz) Biol._Jaarb. Centrophorus_zeehaani Callichilia Bazan_(viso_del_marqués) Carnaval_de_Merida Base_Dumont_D'Urville Bellac Begonia_sect._Quadriperigonia Buren_(Soleura) Birmingham_(Reino_Unido) Bandera_del_Vichada Champagne-sur-Seine Carreteras_secundarias Beureria_ferax Carlos_Meyer_Baldo Baños_arabes_de_santa_maría_(cordoba) Bruselas_Hal_Vilvorde Casá_de_la_Selva Believe_Kumorinochi,_Kaisei Buronson Carlos_Cortés_Diaz Bourgneuf-en-Mauges Budapest_Keleti_palyaudvar Baños_de_rioja Catedral_Basilica_Metropolitana_de_Medellin Año_1892 Cendía Baillon Basile_(desambiguación) Bajo_cauca Betty_compson Buccinulum_vittatum Azurita Catedral_de_Faro Camulodunum Carolin_Leonhardt Años_1320_a_C Cayo_Largo_(Cuba) Año_255_adC Bárcena Beckwourth Barbacoa_mongola Buscando_a_eric Año_Xacobeo Borja_Oubiña_Meléndez Bernard_dubourdieu

html map