Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Batalla_de_Cartagena Campeonato_mundial_de_balonmano_masculino_de_1938 Chaetostoma_marginatum Canton_de_Bordères_Louron Camellón Caraotas_negras Baccharis_subpingraea Bastard_pop Celulas_de_Schwann Cavallerleone Cayetano_de_Borbon-Parma Betacam Catalogo_General_de_Nebulosas_y_Cumulos Calycadnus Blanca_de_Castejón Bill_perry Campo_Ramón Cerca_de_ti_(programa_de_televisión) Carly_Rae_Jepsen Boga_de_rio Calylophus Chaco_Paraguayo Años_1600_a._C. Azud_Manuel_Lorenzo_Pardo Castillo_de_Vallaga Año_159 Brignemont Azud_de_La_Parra Carretera_M-501/CL-501 C_R_M Barrio_Pinilla Cerritos_(San_Luis_Potosi) Batallon_Atlacatl Barbara_Antonie_Barth Campeonato_mundial_de_pentatlon_moderno_de_2004 Carqueiranne Castelão Cantharis_knizeki Ceraleurodicus_hempeli Carlos_Alberto_Babington Calle_59-Calle_Columbus_Circle_(linea_de_la_8_Avenida) Castilleja_angustifolia_var._adenophora Baccharis_teindalensis Brombach_(Lörrach) Brink! Bolianos Carlos_Alcantara_Cuevas Bangs_(Texas) Bit Cabezada_(equitación) Btrfs Centaurea_sphaerocephala_subsp_malacitana CD.6_(cancion) Bulnesia_retama Centinela_(banda)

html map