Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Assassination_Classroom Idiomas_de_ecuador Mortadelo_y_Filemón_-_Bajo_el_Bramido_del_Trueno Mojón_de_Tres_Provincias Helipuerto_de_Algeciras Grupo_S Armada_de_Espana Hautecourt-Romanèche Monasterio_de_Dionisiou Hamasien Arlanza_(río) Autódromo_Hermanos_Rodriguez I_Found_You Higiene_de_los_alimentos Gustav_Friedrich_Hartlaub Astral_Projection_(grupo) Auloníades Hakon_Hakonarson Hermandad_de_la_Virgen_de_la_Piedad Montigny_lès-Metz Grupo_Volcanico_Tatun Askenaz Guatteria_heteropetala Asociacion_para_la_Organización_de_Ferias_y_Certamenes_Discograficos Her_(película) Hollis_Crossroads Mineros_de_Fresnillo Hito_de_la_Argentinidad Hilda_Beatriz_González Hieron. Hisarlik Montferrier_(volcan) Armonk Herrerasaurus_ischigualastensis Axioma_de_reemplazo Autovia_Concepción_Lota Hibridos_del_género_Panthera Andrea_de'_Mozzi Monte_Baumann Hajah_Norsiah_binti_Haji_Abdul_Gapar Antrodiaetus Antony_Grey Molva_molva Monogr._Phan. Auditorio_Juan_Pachín_Vicens Mordellistena_exilis Armstrong_Creek Antonio_Bustillo_y_Ceballos Guillermo_Cosio Avril_Édouard-Henri Anemone_pedata Gunther_Förg Antecedentes_de_la_Fórmula_1 Anna_Tomowa_Sintow Aucazein

html map