Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Griselda_Nunez Hipótesis_de_Lindelöf Hay_mucho_Rock'n_roll Hébridas_exteriores Historia_del_idioma_español I._N._N. Arroyo_Barril_(Samaná) Asociacion_para_la_organizacion_de_ferias_y_certámenes_discográficos Monasterio_de_San_Francisco_de_Santo_Domingo_de_Guzman Asociacion_Instituto_Nacional_del_Scout_Argentino Hīná_jati Anxel_Casal Hycleus_balteata Aynur_Toleuova Hyopsodus Huinala Idioma_wayana Avesnes_le_Comte Antonio_Jose_da_Silva Handbook_of_British_Mosses Himno_Nacional_(Rusia,_1991-2000) Armiñon Arthington_Worsley Gymnocereus_amstutziae Aspidimorpha_tanolaensis Astyanax_ribeirae Mimosa_bracaatinga_var._aspericarpa Associacao_Académica_de_Coimbra ISCO Montañas_Al_Hajar Assassin's_Creed:_Lineage IVECO Heinz_Barmettler Miridae Ataguía Ancy-le-Franc Heterocyphon_australis I'm_Going_To_Tell_You_A_Secret Halinghen Hacienda_de_Hoya_de_Pineda Guia_electronica_de_programas Anisocycla Arrhenatherum Ibervillea Holma_bispicata Movilizacion_estudiantil_en_Chile_de_2006 Association_Sportive_Moulinoise Asclepias_elata Autopista_Madrid-Cordoba Hijos_del_sol_naciente Auvernaux Grizzly Mira Andy_Hug Gyula_Krúdy

html map