Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Canon_del_Chicamocha Campeonato_Europeo_de_Patinaje_Artistico_sobre_Hielo_de_1961 Capítulos_de_Kimagure_Orange_Road Bill_Castro Centro_Nacional_de_Conservacion_y_Restauracion Building_at_19_Rector_St. Botija_(recipiente) Capilla Batalla_de_los_Campos_de_Acosta Carmelo_Robledo Cervecería_Ebner Campeonato_Mundial_de_Clubes_de_la_FIFA_Japón_2006 Carles_Monereo_Font Benesse-Maremne Blue_Train Björk Cerradura_(topología) Bieldo Calle_Colonia Beaucens Bernardo_de_Rojas Cantón_de_Savigny-le-Temple Calais_(Francia) Bob_Bradley Bárcena_de_Ebro_(Cantabria) Baigneaux_(Eure_y_Loir) Behuria Castillo_de_Dosrius Barrera_de_paralaje Cataratas_Kaieteur Año_125_adC Casa_consistorial_de_Bilbao Bussieres_(Puy-de-Dôme) Carbamacepina Barra_de_agitación Breathe_Me Beaucaire_(gard) CITEFA_AS-25K Barón_Germania Borgonya_(Osona) Biggs_darklighter Barbara_Olson B-Boys Balada_blues Blue_Bloods Boleta_Bancaria_de_Garantía Boris_Alexjewitsch_Fedtschenko Bill_Weasley Canal_autonómico Cetawayo CECh Centro_de_Investigacion_Cientifica_y_de_Educacion_Superior_de_Ensenada Candidaturas_de_unidad_popular Banda_simfonica_de_badalona Biblioteca_Nacional_de_Guatemala

html map