Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Joaquin_de_Achaval Kadenia_dubia Jaime_Gajardo_Orellana José_Manuel_Sánchez Jorge_Ivan_Ospina Leonardo_de_Deus Josef_Seifert José_de_la_Quintana Levante_(región) Linda_Christian Jezail Jung-Woo_Kim Isla_Vidal_Gómez Isabel_(Islas_Salomon) Jennifer_rush Levántate_y_mira_a_la_montaña Lago_Gusinoye Ley_de_Grandes_Ciudades_de_España Jamont_Gordon Keith_Levene La_Evolucion Lechacino_borde Jose_de_Carabantes Johay_White Linea_176_(Buenos_Aires) La_revolucion_francesa Internet_via_satélite José_L._Cantilo La_huesera Leptorchis_kappleri Langwell Linsleya_californica José_Ortiz_de_Echague Libro_de_Jacob_(Santos_de_los_Últimos_Dias) Josep_Irla_i_Bosch La_Serena-Coquimbo Landgrove_(Vermont) La_Tostadora_Valiente_Va_a_Marte Ivan_Sechenov La_Farge_(Wisconsin) LPF_Clausura_2014 Jose_María_Oriol_y_Urquijo Jardin_Botánico_de_la_Universidad_de_Los_Urales La_filosofía_perenne_(ensayo) José_Luis_de_Oriol José_Fernando_Carrillo_Ugarte Konstantinos_Charalambidis Jaguarao John_Fraser_(poeta) Lago_Neagh La_Torre_de_Fontaubella_(Tarragona) Liga_de_Aislamiento_Quarren Kings_Bay_Base_(Georgia) Invasión_musulmana_de_la_peninsula_Ibérica Je_cherche_après_Titine

html map