Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Bellwood_(Illinois) CASA_2111 Cephaelis_ipecacuanha Bomberos_sin_fronteras Biblioteca_vicente_p_cacuri Centro_de_Investigación_en_Astronomia,_Astrofísica_y_Geofísica_de_Argelia Bernard_Germain_Étienne_conde_de_La_Ville_sur_Illon_La_Cépède Campeonato_Mundial_de_Taekwondo_de_1999 Bakufu_de_Tokugawa Carlos_Antolín_Robles_y_Jimenez Blada Baby_Shower_(pelicula) Bai_Guang Caserío_vasco Bateria_de_Guardias_Viejas Brout-Vernet British_west_indies_airways CariDee_English Calonne-Ricouart Bisectriz Barrio_Santa_Isabel_(Cordoba,_Argentina) Catedral_de_San_Pedro_Apóstol Boronia_triphylla_var._flore-plena Buntsandstein Casa_autoportante Centaurea_tenuiflora Bithynium Batalla_de_Tenaru Berriz_(Vizcaya) Calvas_(canton) Bibliotheca_Botanica._Kassel Béthancourt_en_Vaux Barbus_eburneensis Benillup Catherine_Susan_Genovese Bouterwek Batalla_del_Cabo_Machichaco Bases_antárticas_de_Chile Bagre_bagre Benin Cecilia_Arizti Bombas_yucatecas Betaproteobacteria Cerezo_de_los_pájaros Beast_Boy Budín_de_chocolate Boxholm_(Iowa) Campeonato_de_Primera_División_1929_(Venezuela) Beechcraft_Modelo_77_Skipper Año_131_adC Cesareo_Bernaldo_de_Quirós Blonde_On_Blonde Catfish_Rising Bogdan_(corporación) Casino_Royale_(película)

html map