Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

NGC_512 Nate_Dogg Muy_Antigua,_Fervorosa,_Real_y_Muy_Ilustre_Hermandad_de_Penitencia_y_Cofradía_de_Nuestro_Padre_Jesús_Nazareno,_Santisima_Cruz_de_Jerusalen,_Ntra._Sra._Madre_de_Dios_de_Gracia_y_San_Juan_Evangelista_(Moguer) Pampanos Podabrus_kyushuensis Pablo_Ignacio_de_Dalmases Osvaldo_Andres_Cacciatore Pierre-Yves_Tremois Pirulines Oritvisión Osmio Pelagibacter_ubique Pierre_François_Bouchard Orquesta_Real_del_Concertgebouw_de_Amsterdam Narcosala Palacio_del_Ayuntamiento_de_Coyoacán Playa_de_Pormenande_(Asturias) Plata_quemada Porter_(Washington) Piper_elongatum Peromyscus_melanophrys Out_of_This_World Neotame Ordenanzas Pedro_Franco_(expedicionario) Ottavio_Rinuccini Oxacis_maublanci Nonancourt Naiskos Parque_de_Pedro_Justo_Berrio Paz_de_Augsburgo Neues_Palais Pedro_Gómez_de_la_Serna Pedro_Serazzi_Ahumada Paul_Ralph_Ehrlich Partido_minoritario Nistoso_(Leon) Necrón PaK_44 NSK_Olimpiyskiy Pamplona_(desambiguación) Plaza_de_Toros_Las_Palomas Peñarrubia_(Cantabria) Operación_Pequeño_Saturno Oldie Plantígrados Plan_Regulador_del_Cantón_de_Escazú Nostradamus_(desambiguacion) Petexbatun_(Guatemala) Pista_de_carreteo Narrativa_poetica Paphiopedilum_villosum_var_gratrixianum Ohio_State_University Notranjsko-kraška Pokémon_Diamante,_Perla_y_Platino_La_Película:_Hacia_la_superación_del_Espacio-Tiempo

html map