Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Jallerange La_Guerra_de_los_sexos Laval_de-Cère Joan_Pere_Viladecans Ivan_Cabanilla Jozefów La_Casita_del_Horror_XXI Jardín_Botánico_Cibodas Jopillo_de_lobo Liliane_Frey-Rohn Jose_Maria_de_Pereda_y_Sánchez_Porrua Jose_Hernandez Invasiones_bárbaras_de_la_Peninsula_Iberica La_Momia_o_Ramsés_el_maldito Leo_Mattioli Juan_Comorera_Solér Jopara La_Infanta_Margarita_en_azul Landgraviato_de_Turingia Juan_I_de_Aragón Juarezm Lemon_Tree_(canción_de_Will_Holt) Kevin_Michael_Grevey José_Asuncion_Silva LAQI John_Milton_Hay Isla_Greenly La_vida_de_los_peces Jose_M._Sevilla_Fernandez Laon Iresine_eriophora Juan_de_Astigarrabia Juan_Manuel_Sánchez Leo_Strauss La_arqueología_del_saber Karmelo_Landa John_newman Joseph_Jones La_interpretacion_de_los_suenos Kayo,_Okayama Jorge_Olavarría Ipomoea_indica Leopold_Konig Jose_Maria_Posada_y_Pereira La_llegada_de_los_dioses La_máscara_de_Ripley Lago_de_Banyoles Liu_Chunhong José_María_Cuasante Kageneckia_angustifolia Juan_III_de_Montferrato Leonardo_de_Deus José_Fernández_Montesinos Instituto_Nacional_de_Prevención_Sísmica Jesús_María_Serrano_Romero

html map