Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Obergösgen Paul_Dawkins Plan_de_Desarrollo_Económico_de_la_Nación Placentia-Yorba_Linda_Unified_School_District Pachygrapsus Paralelo_20_Sur Museo_Nacional_de_Antropología_Dr_David_J._Guzmán Music_Bank Poblacion_asiatica_en_Nueva_Espana Plataforma_Solar_de_Tabernas Oppède Poesía_homoerótica_hispanoárabe Novostepnianski Phania Podbeskidzie_Bielsko-Biała Plaza_del_Chicharro Parque_Nacional_Vapor_Cue Nicoma_Park_(Oklahoma) Parque_Tecnologico_de_Leon Pasión_(1982) Orthocis_undulatus New_Hope_(Texas) Pleasant_Plain_(Iowa) Pasto_bermuda Nodame_Cantabile Noxciyçö Parque_Tecnológico_de_León Poesía_en_nordico_antiguo Néstor_Deval Nube_de_puntos Operacion_Majestic_12 Parafasia Poa_acrochaeta Nube_orográfica Otto_Lochner Oroya_peruviana Phyllotreta_buhseae Oudejans Oslobođenje Pepe_Vidaña Olympiakos Phoenix_(Oregón) Pavel_Chekov Parque_Khao_Yai Parque_nacional_de_Gobi_Gurvansaiján Parti_Liberal_du_Québec Pakito No_agredir Philamlife_Tower Natalia_Sánchez_(arquera) Pinus_pyrenaica Norsborg Numero_complejo Período_de_rotación Planet_Records

html map