Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Cucurbita_melanosperma Cromosoma_3 Cooksonia_caledonica Digital_Multiplex David_Martí Deportivo_Zuñiga Do_16 Cruz_Verde Demografia_de_Maldivas Dipteryx_odorata Amlan Discursos_a_la_nacion_alemana Departamento_de_Rere Dot_Keet Día_del_Elba Dokonjō_Gaeru Cryptoheros_spilurus Cristian_Bustos_Mancilla Duas_Igrejas Dyacopterus_brooksi EMF_Reocin Diócesis_de_Almería Dance_in_the_Vampire_Bund Douglas_(Arizona) Decompilador Dario_Marianelli Cribelada Eacida Día_mundial_de_los_animales Decimo_Silano Division_Medio_Oeste_(NBA) Creúsa Draco_Racing Alejandro_Gavriloff Alejandro_de_Epiro Cuyón_(Aibonito,_Puerto_Rico) Depresión_de_Bodélé Documento_de_Kesos Distribución_de_las_Aguilas Cooperación_en_materia_penal Dei_Greng Dun_Laoghaire Dāsa Amsterdam_(canción_de_Jacques_Brel) Distrito_de_Ramgarh Dorian_Dervite Alejandro_Farnese Amatista_(color) Convento_de_San_Pablo_(León_Viejo) Dubna Alhambrismo Amalia_González_Caballero Diong_Mendy Dear_Jane Edinburgh_New_Philos._J.

html map