Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Final_Four_Munich_1989 El_Sol_de_los_Muertos Eka_Thorio Florecimiento_del_género_periodístico_en_Espana Ferroviário_de_Maputo Erupciones_de_rayos_gamma Enrique_de_Trastamara,_Infante_de_Aragón Estacion_de_Sant_Vicenc_de_Castellet_Sant_Vicenc_Castellgalí For_the_Kids Esteban_Magaz Farmington_Hills_(Míchigan) Estación_Lleida_Pirineus_de_Lerida Estrella_Roja_de_Belgrado_(Baloncesto) Festival_de_Cine_de_Valdivia Enredaderas Festival_Aéreo_de_Málaga Es_asi_(album) Evento_de_Cando Efectos_relativistas_sobre_orbitales_de_enlace Enfoscado Epalzeorhynchos_kalopterum Emmanuel_Retro_En_vivo Elorriaga Esgrima_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Los_Ángeles_1984 Fosfato_de_sodio Faro_de_la_isla_de_Corregidor El_siglo_pitagórico Flash_informativo Esponja Eje_Comercial_de_Lérida Elecciones_britanicas_al_Parlamento_Europeo_de_1984 Enumeratio_Plantarum_Javae El_mil_usos_(pelicula) Elqui Eleuterio_Reyna_García Frances_Howard Estructura_de_internet Estación_José_Néstor_Lencinas Espacio_de_las_fases Estación_Quiñihual El_(dios_semítico) Elecciones_a_gobernador_de_Tokio_de_2011 Francisco_Solano_el_taumaturgo Euphorbia_suppressa Francisco_de_Saavedra Encuentro_nacional_de_juegos_de_mesa Esqui_nordico_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Lake_Placid_1932 Ernesto_Carmona_Ulloa Focke_Wulf_P_VII Estacion_de_Sabino_Arana Eurovisión_1982 Elobey_Pequeno Facultad_de_Medicina_(Universidad_Nacional_de_Colombia) Fibra_optica Eurogroup_for_Animals

html map