Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Live_1975-85 Marge,_¿puedo_acostarme_con_el_peligro? Manuel_García_Aguirre Louis_Buchalter Los_cuatro_amores Pseudocheilinus_octotaenia Puriri Mastuerzo Primaria_democratica_de_Michigan_2008 Mabrouk_Zaid Provincia_de_san_pablo Michal_Zewłakow Luis_Arispón_Rodríguez Reggaeton_de_Panamá Marie_Laforet Proceso_de_combustion_del_carbono Lucía_Victoria_Peron Granges_sur_Baume Pumas_XV Ramón_Rodriguez_Del_Solar Mercado_competitivo Lynard_Skynard Magan Maria_Adelaida_Pedrosa_Roldán Prueba_del_sudor Mairetis_microsperma Mazurén_(estacion) Marquesado_de_casablanca Lobocheilos_erinaceus Provincia_de_mwaro Puente_Biobío Lucio_Norbano_Balbo Luis_de_Borbón,_conde_de_Vermandois Masami_Yuuki Manhattan_Transfer_(banda) Manuel_Cruz Malva_alta Matanza_de_los_Inocentes Louisburg_(Misuri) RedRadNa Live_Shit_Binge_&_Purge Rajko_Lekic Randall_Meyers Mabthera Malva_mauritiana Preso_en_el_extranjero Rebeca_(nombre_biblico) Provincia_de_utena Proteo_(satelite) Luis_I_de_Borbón_primer_principe_de_Condé Llanto Powiat_sępoleński Primer_Ministro_de_Cuba Power_Rangers:_S_P.D. Llanura_Indo_Gangetica

html map