Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Quiet_Riot Macrodorcas_magdeleinae Millas Lolita_aniyar_de_castro Los_hacendados_de_Reigate RSE Public_Knowledge_Project Rafael_De_Nogales_Mendez Madrid_Rio Psittiparus_gularis Lobelia_radicans Martínez_Montanes Luis_José_de_Vendome Puente_de_los_Treinta_y_Tres Luigi_Grechi Rakocevic MTVA Menú Metro_de_Los_Angeles Luis_Quinones_de_Benavente Rally_de_Orense Megaclinium_platyrhachis Gonatas_naviculator Mikel_Recondo_Saltsamendi Mercedes-Benz_C11 Quinto_Mucio_Escévola_(cónsul_174_a_C_) Que_nadie_se_entere Premio_Castilla_y_Leon_de_Investigación_Científica_y_Técnica Maeslantkering Mike_Connors Louis_Ferdinand_Martial María_de_las_Mercedes_de_Borbón_y_Orleáns M_V_P Louis_Beel Meridian_Lossless_Packing Presidente_de_Honduras Maratta Primera_batalla_de_st_albans Microrregión_de_Alvorada_D'Oeste Mietta_Santiago Meiacanthus_smithi Gran_hermano_(Ecuador) Marketing_multinivel Great_Harwood Quimiostato Mez_m_Ngueme Rebeca_Jiménez Martín_Andres_Romagnoli Maui_(mito_de_creación) Raión_de_Korenovsk Miguel_Grau_Seminario Provincia_de_Kermán Pseudoplantago Mil_Mi-24_Hind Protocyon_orcesi

html map