Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Neuropsiquiatría Palacio_de_la_Diputación_de_Lérida Oiselay-et-Grachaux Nesle-et-Massoult Pitufonía_en_do Palacios_de_Sanabria Novelda_CF OKW Paul_Charles_François_Adrien_Henri_Dieudonne_Thiébault Plasmaferesis Pino_rojo_japonés Perdicella_maniensis Platycladus_chengii Pensar-Clasificar Pathé Novosti_Sistematiki_Vysshchikh_Rastenii Pablo_de_Loyzaga_Gutierrez Pfosseria Nava_de_Francia_(Salamanca) Musica_Campesina_Colombiana Parque_Thekkinkadu_Maidan Noailly Pintarrón Omiecourt Período_clínico Panorama_(Brasil) Nino_Manfredi One_Off Módem_satelital Ngozi_Okonjo-Iweala Picoplano_cresticanela Njesuthi Paul_Bouche Neurona_espejo Oncidium_brassia Papiro_2 Patricio_Borghetti_Imérito Parque_Nacional_Popran Pierremont-sur-Amance Ona Pachomova Países_Bajos_españoles Natación_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Amsterdam_1928 Orchis_incarnata_var_algerica Osimo Perot_Rocaguinarda Partido_Obrero_Socialista_(México) Plerión Parailia_spiniserrata Península_Brodeur Podosilis_kinabaluensis Ni_se_compra_ni_se_vende Policía_nacional_de_colombia Peyerimhoff Palacio_de_katuxa

html map