Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Don_Antonio_Peralta_y_Velasco Distrito_de_Évora Almas_Perdidas:_Ghost_Whisperer Cronologia_de_la_historia_de_los_Estados_Unidos Descentralizado All_that_Echoes Distrito_Escolar_de_Sweetwater_Union Damián_Maisonave_(Est._Simson) Ana_Matronic Alfa_Romeo_6C_1750 Copa_CECAFA_1996 Cyperus_cayennensis Cota_(desambiguación) Donarda Duck_and_Cover Alexeya_M.G._Pachomova Denticetopsis_epa Copa_Petrobras_Asunción Coupé-Décalé Coptocephala_dedicata Amereida Aleksandr_Chayánov Cuenca_hidrografica Cuadros_Sinopticos Dactylispa_incredula Cupania_anacardioides Cova_da_piedade Deinogalerix Aletris_uvaria Dinastía_jalayerida Cultura_halafiense Dortmannia_campanuloides Darrell_K._Royal_Texas_Memorial_Stadium Daido_Moriyama Copa_Mundial_por_Equipos_2012 Ambuchanania Decadencia_del_Imperio_Romano Echinocactus_pygmaeus Descurainia_gilva Dionisio_Rodriguez_Suarez Edificio_Condor Diámetro_superficial American_Recordings_(album) Cosquín Dictamo_falso_de_Espana Algirdas_Lauritenas Creney-près-Troyes Cossignano Corriguela_borde Dempo_SC Daniel_Aparici_Traver_Griñó Cumbre_del_G-20_de_Cannes Denominación_de_Origen_Chacoli_de_Álava Dortmannia_erinoides Distrito_2_(condado_de_Perkins,_Nebraska)

html map