Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Juan_Antonio_Sánchez_(químico) José_Solé La_buena_vida Liga_mauritana_de_futbol Librería_estándar_de_C++ Juan_Peña_(desambiguación) La_fábrica_de_sueños InterRegio Lissotes_globosus Jessica_Carlson Levis_Saint_Nom Isabella_Colbran Lapathum_pulchrum Jean_M_Auel Leon_Lederman La_España_invertebrada Iván_Alexéievich_Bunin Joyas_de_la_corona Kyoto_Municipal_Zoo Isidro_Escandell Lake_Seneca_(Ohio) Karl_Logan Isla_de_Hawai Justa_Masías_y_Llosa LUGAL J_W.Powell Kosheri Juan_Erwin_Bolívar_Acuna_Kunz Instituto_Tecnologico_de_la_Universidad_Catolica_de_la_Santisima_Concepcion Jesús_Beades Ladera_(California) Juan_Cumella_y_Monner Kōmei Juan_Manuel_Obarrio José_Bañon Kapuku Ley_organica_constitucional Isla_de_la_juventud Keila Lepolemo Jorge_Nelson_Forgues Juan_María_Atutxa Liga_Nacional_de_Voleibol_1969/1970 Isla_Tabor La_Almenara Larry_R_Trask La_tierra_es_plana Lago_Baringo Jean_v_de_bueil José_Agustín_de_la_Puente_Candamo Laurent_Bernard_Berlèse Liorna León_(Guanajuato) Let_it_Be_(The_Beatles) Juego_de_lágrimas_(cancion)

html map