Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Condado_de_Calhoun_(Texas) Cicerbita_alpina Chesterton Alcion_micronesio Clasificación_de_Concacaf_para_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_1974 Yammu_y_Cachemira Warner_Bros._Cartoons Vicepresidentes_del_Paraguay Claro_de_Luna_(Astronomía) Willcox_(Arizona) Cintra_(provincia_de_Córdoba) XHAB-TV Compra_apalancada Zipcar Ciberespacio Claude_Onesta Yerba_de_mal_ano Color_Esperanza Zelimir_Obradović Clear_Light Verneuil-l'Étang Villabraz Varennes-sur-Teche Vieux-Boucau-les-Bains Chisináu Adelsheim Condes_de_Cifuentes Cliente_(Roma_antigua) Cochapuma X-Men_III:_La_Decisión_final Acido_N_acetilneuramínico Cirugía_Ortognática Constitución_de_Entre_Ríos Vincenzo_Coronelli Zuyder_zée Cizre Acacia_holosericea_var._glabrata Airkenya Coleccion_de_Codices_Mexicanos W_Radio_(Mexico) Coelocarpum Agustín_Gonzalez Actaea_christophoriana Cinturón_de_la_Biblia Condado_de_Queen_Anne Víctor_Yangali Aecio_(filósofo) William_II_de_Atenas Veloute Color_pardo Vaquilla_(desambiguacion) Villageriz Consejero_de_Politica_Territorial_y_Obras_Publicas_de_la_Generalidad_de_Cataluña Verna_Felton Walter_Scott

html map