Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Castillo_de_Gaztelu_Zahar Castillo_de_Villagarcía_de_Campos Barcos_mayores_(construccion_naval) Carlos_Madrazo_Limón Bijlmerramp Buenaventura_de_arzac Carreton_borde Central_hidroeléctrica_de_Piedra_del_Aguila Baltazar_María_de_Morais_Junior Bernard_René_Baum Casco_Histórico_de_Vicálvaro Cerastium_glomeratum_var._eglandulosum Castillo_de_rocamora Bellegarde_sur-valserine Barranco_(geografia) Batten_Barton,_Durstine_&_Osborn Caja_de_Ahorros_y_Monte_de_Piedad_de_Onteniente Bf_109G-2 C._Shoemaker Candidatura_de_Bakú_a_los_Juegos_Olímpicos_de_2020 Carl_van_Vechten Bandera_de_vanuatu Cerebro_y_mindfulness Calycomis Belén_(Boyacá) CM_Punk Brigitte_Yagüe_Enrique BEC_Tero_Sasana_F.C. Baslieux_les_Fismes Benjamin_Vicuna_Mackenna Barrio_Pichincha Azudes Bano_de_venus Benemerito_de_las_Américas_(municipio) Carlos_Mesa Bouçoães Capelins_(Santo_António) Caldes Blanco_Pro_Cycling_Team Carmen_Vildoso_Chirinos Cassida_transcaspica Batalla_de_Agua_Santa Carboxi-terminal Cantares_gallegos Boroano Castilnovo Catostomus_warnerensis Cercanias_Tarragona Base_de_la_Fuerza_Aérea_de_Nellis Bosque_esclerofilo Campeonato_Mundial_de_Halterofilia_de_2010 Caña_(unidad_de_longitud) Busseaut Callejón_de_Ibañez Buys_Ballot_(crater_lunar)

html map