Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Marta_angelica_taboada Rehoboth_Namibia Maxillaria_colleyi Microrregión_de_Osasco Mellu Maastricht_University Region_Víctor_Raúl_Haya_de_la_Torre Mike_McCarron Mexia_(Texas) M-601/CL-601 Maquiladora Primera_Division_de_Espana_1967_68 Prefectura_de_Casablanca Programación_linear Pressure Provincia_de_Nyanza Magarza_valenciana Granny_women Ramón_Granell_Pascual Rayo_(meteorología) Rally_de_Suecia_de_2010 Regla_16 Maletin_nuclear_ruso Memoria_explícita Prestaciones_mutuas Masters_1973 QwaQwa Refrescante Radomiro_Tomić_(mina) Presa_Benito_Juarez Proyecto_Cultural_Aurora Premios_de_Canarias Ljusalfheim Manos_de_Filippi Manuel_de_Aramburú Microsoma Quinto_Fabio_Máximo_Alobrógico Gotardo_de_Hildesheim Microrregiao_de_Garanhuns Pueblos_colonizadores Madre_Carmen_del_Niño_Jesús Rebelión_de_los_Cívicos Melica_uniflora Ramon_Cuéllar_y_Altarriba Logo Magnolia_triumphans Grecorromana Premio_Grammy_por_Mejor_Interpretación_Rock_de_un_Duo_o_Grupo_con_vocalista Manuel_Merino Reflectopallium_marmoratum God_of_War_Chains_of_Olympus Metro_plegable Primer_cuneiforme Maltypus_bibilensis Matemáticas_árabes

html map