Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Interestatal_505_(California) José_Salomon_Rondon La_novia_de_primavera Juan_Carlos_Gómez_Pedraza Kärsämäki Jah´sta Lennik Isotopo_radiactivo Larry_Lessing Les_Plus_Beaux_Villages_de_France Jardin_Botanico_y_Zoologico_Living_Desert Jan_Václav_Hugo_Vorišek Lalo_Rodriguez Krasni_Gai Jardín_botánico_de_Pisa José_Marcial_Dorado Lenguas_utoazatecas John_Bunyan La_Foret-Fouesnant Jesús_Diez_Martínez La_Colmena_(pelicula) Juventud_atletica_Sabadell Internacional_Socialista_y_Laborista Lev_Trotskij Leccionario_209 Lansac Kyllinga_scirpina James_Douglas_Lewis Le_prophète Juan_Nunez_III_de_Lara Karl-Heinrich_Ulrichs Lenguaje_ordinario Lenticula_palustris John_Hemminge Johnny_Palacios Julanne_Johnston José_Pantaleon_Domínguez Jacques_Antoine_Marie_de_Cazalès Khattiya_Sawasdiphol Javier_Munoz_Mustafa Instituto_Tecnologico_y_de_Estudios_Superiores_de_Monterrey_Campus_Queretaro La_trama Jose_Rodrigo_y_Villalpando Landskrona Jose_de_Una_Zugasti Justo_de_Lara Jardin_Botanico_de_Lluc Jean_Kluger Landriscina Le_Tourneur Juan_Alonso_Perez_de_Guzmán_y_Zúñiga_(1503_1558) Juan_Egana_Fabres Jose_Ribera Juan_José_de_Austria Jose_Manuel_Ramos_Horta

html map