Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Ardeche Aratoca Guillermo_Hormazabal Gymnosperma_glutinosum Autopista_del_Sol Humboltia_longicaulis Arthraerua_leubnitziae Hornillos_de_cerrato Angelo_Furlan Apache_MyFaces Andromeda_myrifica Historia_del_Ejército_del_Aire_de_Espana Molfetta Monolepta_magnanigra Angulo_de_reposo Atentado_terrorista_en_Morelia_de_2008 Ava_adore Arboreto_del_Instituto_de_Formación_Agroambiental_de_Jaca Hospital_Príncipe_de_Asturias Munder Helen_Schucman Monserrate Autoridades_eclesiasticas Hinrich_Lichtenstein Mitología_islamica Mistol_del_monte Hippeastrum_texanum Hirudineos Hatori_Sōma Hitori_ja_Nai_(sencillo) High_Point_(Florida) Ataxia_optica Ministro_secretario_general_del_Movimiento_de_España Hofe Avenida_San_Martín_(Perú) Armada_ecuatoriana Arenaria_grandiflora_var_incrassata Angelica_gigas Monomma_trapezicolle Guillen_de_Segovia Mugilogobius_myxodermus Hydra_(género) Hot_Lips_Page Modest_Musorgski Historia_National_Geographic_(revista) Aulaga_hirsuta Argo_City Guerra_Uganda-Tanzania Hushpuppy Monica_Calcutta_Stormenzan Guenther Antheroporum Ayelo_de_Rugat_(Valencia) Avulsion_(geomorfología) Atalaya_(planta)

html map