Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Cajamarca_(ciudad_Peru) Cafe_Universal Boissia Bartolome_marín_fernandez Biblioteca_Central_de_la_Provincia_de_Buenos_Aires Bernardo_del_Espíritu_Santo Bajo_San_Cayetano Carlos_Pardo_(desambiguacion) Cayo_Norbano_Balbo_(cónsul_83_a.C.) Bolívares_fuertes Bahía_de_banderas CCA_Bucarest Cerro_Tupahue Año_7_adC Celaenia Catedral_Familiar Boleteria Catedral_dels_castells Carapichea C_260 Byblis Canal_Sur_2 Campanula_grossheimii Balaji Brassomicra Biblioteca_nacional_Pedro_Henríquez_Ureña Brote_de_gripe_A_(H1N1)_en_Japon_de_2009 Bebhionn_(luna) Baladi-Verdejo Bumaye Bismula Campeonato_Europeo_Sub-17_de_la_UEFA_2009 Bac_strikemaster Cantera_Centinela_(estación) Carlos_Blasco_de_Imaz Biéville-Quétiéville Cerisy_la-Salle Casa_del_Chapiz Bannaby Castillo_de_Villarejo_de_Salvanes Battle_Mountain_(Nevada) Basin_City_(Washington) Bolbelasmus_horni Basílica_de_la_Asunción_de_Nuestra_Senora_(Colmenar_Viejo) Batalla_de_Heraclea Beto_Casella BU-903 Cabanas_de_Tomasuco Batalla_de_Agridi Carlos_Escarrá Baloncesto_León Campo_de_Fontcalent Brianconnet Cannibal_Ferox Capitulos_de_Tobe!_Isami

html map