Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Yacimiento_icnologico_de_Tambuc_Oeste Zarechni_(Výselki,_Krasnodar) Alcazaba Computacion_Evolutiva Con_los_mismos_colores Charles-Henri-Louis_d'Arsac_de_Ternay Vincent_y_Theo Wasting_Light_World_Tour Colector_(motor_electrico) Yuba Condado_de_Oneida Vriesea_hillegeeriana Citotrofoblasto Vena_jugularis_anterior Chavinda Condado_de_Donley_(Texas) Wa_(katakana) Chuño Adrian_Smith_(desambiguación) Aconitum_austriacum Yangiyer Concurso_Mundial_de_Bruselas Vegueta,_Cono_Sur_y_Tafira Consonante_vibrante_simple_alveolar Vilanova_de_Meia_(Lérida) Ciudad_Alta Valley_Head_(Virginia_Occidental) Chrysolina_globipennis Verdun-sur-le-Doubs Christopher_Sholes Yume_no_Uta_/_Futari_de_.. Zinóviev_(Grígori_Yevseievich_Radómislski) Velo_humeral Congreso_de_AP Wolfgang_Kosack Conflicto_de_delimitacion_maritima_entre_Chile_y_Peru Al_Karbala A_Song_for_x× Vritrásura Accidente_del_Titanic Ciencia_arqueologica Villa_La_Punta Albert_van_Soest Acorus_pusillus Vladimir_Pozner X-Men_Legends A_la_Sombra_del_Ángel Zeria_incerta Constantine_S._Rafinesque-Schmaltz Complejo_Deportivo_Juan_Pinto_Duran Coccyzus_melacoryphus Xerofilo Cnicus_subcoriaceus Colín_carirrufo World_Organization_of_Family_Doctors

html map