Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Cavour_(550) Cantón_Jaramijó Body_Count_(album) Carora Botond Carlos_xii_de_suecia Ceresetto Bajos_instintos Barrio_El_Labrador Bracketing Calcedon Brahmán_(hinduísmo) Campeonato_Sudamericano_1949 Boris_Ephrussi Canal_de_Fornasa Bastidor CH-37_Mojave Campeonato_de_Primera_División_1928_(Venezuela) Burlada Catalina_I_de_Rusia Catálisis_heterogénea Barrios_humildes Baltimore_Ravens Bernardo_Berro Año_847 California_Academy_of_Sciences Cerro_Concepción BBC_Micro Campeonato_Mundial_de_Taekwondo_de_1987 Baylor_Bears Batalla_de_olustee CSKA_Pomir_Dushanbe Cañon_de_Delica Cabo_Espartel Birmania/Myanmar Bifosfonato Bisontes Best_Buy_Co_Inc Boeing_CH_113_Labrador Broncodilatador Canto_del_agua Centro_Acuatico_Olimpico_(Atenas) Catasetum_oerstedii Blackout_(película) Birgit_Akesson Cabiate Buro_Político_del_Comite_Central_del_Partido_Comunista_de_la_Union_Soviética Castilleja_hyssopifolia Batata_harra Chablekal Cantón_de_Saint-Saëns Bamir_topi Barbatula_sturanyi Carlos_del_Pozo Bleach_Blade_Battlers_2nd

html map