Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Batalla_de_Tacubaya_(1859) Baryton Bjork_guðmundsdottir_&_trío_guðmundar_ingólfssonar Ballena_(Gabriel_Orozco) Cedric_Mongongu Bay_View Batuco_(estacion) Blink C_46_Commando Bordolano Celebrate Belleair_Shore_(Florida) Babe_(Braganza) Barobo Campaña_de_Intermedios Camillo_Berneri Caqui Betina_Jozami Centro_Nacional_de_Huracanes Calvo_Mackenna Bonplandia_candolleana Brock_Hall Centro_historico_de_Graz Casa_de_la_Cultura_de_Itagüí_(Colombia) Bellavista_(estación) Baptistonia_pubes Cañizar_(Guadalajara) Carsten_Ramelow Cargo_electo Bromus_leptostachys_var._thominii Centaurea_amara_var._mairei Censo_paraguayo_de_1992 Calliandra_izalcoensis Benny_goodman Chamberi_(distrito) Buzet_sur_Tarn Bromus_tigurinus Batalla_del_Ombu Castildelgado Chalepotatus_minor Caletón_blanco Carl_Wilkes Beauregard_l'éveque Camellones Catedral_de_Colonia Caso_superesivo Beccarina Camara_de_fotos_desechable Barbus_longiceps Basilica_de_Santa_Eulalia_(Merida) Bayi_FC Butte_Falls_(Oregón) Calomyrtus Bascoat Billetes_de_Euro

html map