Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Bipenne Boronia_psoraleoides BD_Bacata_Torre_I Bernat_de_Monzonis Basílica_de_San_Sernin Año_592 Centro_de_Investigación_y_Desarrollo_de_Tecnologia_Digital Breze Castillo_de_Hins_Canit Bifrenaria_secunda Carterville_(Misuri) Butia_capitata_subsp_yatay Barrio_de_Villa_Ballester Camión_del_Año Azuleja Bridegroom Carretera_de_Nebraska_109 Centro_Botin Canadá_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sochi_2014 Canton_de_Borderes_sur-l'Échez Base_Aérea_El_Bosque Bronce_de_Aritium_Vetus Ceutí Carlos_Parrilla Bienville Bleggio_Superiore Caracazo_(película) Carlos_Barbosa_Romero Basilica_de_Nuestra_Señora_del_Rosario_(Lima) Buxerolles_(Côte-d'Or) Centroeuropa Buducnost_de_Podgorica Caumont_sur-Orne Cesar_Caceres_Canete Carcharhinus_altimus Bahia_de_Corea Chalcatongo Cancion Bulumia Caso_Millet Chajchas Bevenais Bitid_fast_i_vítið Barbus_dartevellei Cazadora_recolectora Biércol_merino Caccodes_testaceomimus Canton_de_Crèvecœur_le_Grand Berlanga_de_duero Becerra_(animal) Borgarfjardarsysla Botironero Campylobacter_fetus Boffa Batalla_de_aslanduz

html map