Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Anos_510_a_C Antropologia_juridica Mingalandón Aso_mitologia Morningside_(Maryland) Andador_(desambiguación) Monolepta_gossypii Attogramo Aurelio_González_(futbolista) Angelonia_angustifolia Anos_1380_a_C Hulk_El_hombre_Increible I_miracoli_accadono_ancora Guerra_Ruso_Turca_de_1828_1829 Hot_Adult_Contemporary Angela_Németh Aspidoras_velites HRI Holden_Barina Hierba_giganta Athis_de-l'orne Halconia Howethoa Idioma_cajono Monjilla_macurú Hyporhagus_fusciceps Anatomia_y_fisiología_de_los_mamíferos:_reproducción Hall_of_sermon Morande_con_Compañia Arboretos_de_Vallombrosa HC_Midtjylland Andres_Navarro_(poeta) Halmahera_meridional_–_Nueva_Guinea_occidental Monotoma_punctata Hamilton_(Canadá) Gus_G Huidobro Gràcies_per_la_propina Avraham_Shlonsky HISMA Anna_Sacerdote Hora_de_Ekaterimburgo Anatomia_y_fisiologia_de_los_mamiferos:_nutrición Miravalles_(Vizcaya) Hugo_Ayala Astroboy_(banda) Horizonte_de_proyecto Guardaparque Avispilla Ara-a3 Hipótesis_documentaria Análicis_Sintáctico As_Time_Goes_By Apium_graveolens_var._dulce Montgomery_(Illinois)

html map