Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Obra_literaria Operación_Edelweiss Pokemon_3:_The_Movie Paseo_del_siglo Nouvron_Vingre Novocheboksarsk Pineno Orquesta_Sinfónica_"Ciudad_de_Palma" Phylloscopus_bonelli_orientalis Olivet_(Kansas) Nacionalidad_brasileña Palacio_Beloselski-Belozerski Oligozoospermia PIAT Ozias Parade_of_the_athletes_unmixed Pergolero_dorado Padres_(serie_de_televisión) Oncerum_acaule Nueva_San_Salvador Myrsine_floribunda Nueva_Yérsey Peperina_(1981) Piedicorte-di-Gaggio Odontostilbe_microcephala Peyrat_de_Bellac Por_nuestra_libertad_y_la_vuestra Norberto_Horacio_D'Angelo Neohenrya P_E.D.D.O. Paspalum_ayuense Osedax_rubiplumus Pila_baptismal Parque_Tecnológico_de_Álava Nandamuri_Balakrishna Namapa-Erati Pilot_Point_(Texas) Poemarios Pajaro_bobo Patacon_Pisao Número_de_Friedman Paris_(Pensilvania) Nichijō Parque_nacional_de_Shoria Método_6-3-5 Partido_Democrático_Campesino_de_Alemania Nicolas_Massu Philipp_Jakob_Loutherbourg Nefropatia_cronica Pallare NBA_2005_06 New_Paris_(Indiana) Petate Phoenicia Portichol

html map