Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Elizabeth_Bowes-Lyon Edouard_Léon_Scott_de_Martinville Frank_Chodorov Enrique_de_Aragón_Folc_de_Cardona_y_Córdoba Emilio_Antonio_Rodriguez Eloi Emilio_Roberto_Parada Fernando_jacinto_de_zurita_y_haro Elecciones_irlandesas_al_Parlamento_Europeo_en_1979 Final_de_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_1962 Flawless_(Go_to_the_City) Franja_de_Ponent El_Señor_de_los_Anillos:_Las_dos_torres Francisco_Javier_Venegas_marqués_de_la_Reunión_y_de_Nueva_España Epispasta_abbreviata Eugene_François_Vidocq Formosania_fascicauda Fallo_de_la_Corte_de_La_Haya_sobre_la_controversia_de_delimitación_marítima_entre_Chile_y_Perú Fotogramas_(revista) Esfenosuquiano Entre_guerra Fermín_Espinosa Educación_holística Estación_de_Narros_del_Castillo Estacion_de_Príncipe_Pío Estado_de_Buenos_Aires Espacio_de_libertad,_seguridad_y_justicia_de_la_Unión_Europea Elimia_annettae Enrique_Martín_de_Marcos Elecciones_Federales_de_México_de_1964 Escuela_Tecnica_Superior_de_Ingenieria_de_Telecomunicación_de_Barcelona Estación_Médanos_(Urquiza) Elecciones_austríacas_de_1996_al_Parlamento_Europeo Escuela_Elemental_Regional_Bilingue_Antonio_Gonzalez_Suárez Felipe_de_Nemours Escudo_de_lesoto Euonymus_verrucosus_var_tchefouensis Educacion_en_Argentina Eloino_Nácar_Fúster Felix_Édouard_Guerin-Meneville Flauta_(desambiguación) El_Vigia Felipe_de_Sentenach Francisco_Javier_Giron,_duque_de_Ahumada El_Espectador_(desambiguacion) El_cartel_del_humor Estonia_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Verano_1920 Francisco_de_orleans Festival_Sonorama Estación_de_Haussmann_-_Saint_Lazare Escuela_Tecnica_Superior_de_Ingenierias_Informatica_y_de_Telecomunicacion_(Universidad_de_Granada) El_mundo_es_nuestro Enuma_Elish Espada_de_Atila Evaporación_(física)

html map