Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Microrregion_de_Cajazeiras Regiones_de_España Pseudoloris Pseudobagrus_ondon M_A.C. Los_Angeles_World_Airports Ranunculus_acetosellifolius Granja_de_remolinos Maria_Jesus_Mejuto Provincia_de_Örebro Marquesado_de_Mulhacen Meseta_de_Adrar Mauricio_de_Angelis Mi_Plan Recta_de_Simson Quipur Lucan Pueblo_Nuevo_de_la_Sierra Mario_González_Suárez Luis_Barrera Megistops_rectangularis Macabi Gran_Ducado_de_Fráncfort Los_Médanos Raúl_A._Sichero_Bouret Loituma_Girl Puente_de_la_Z-40_sobre_el_Gallego Region_de_Umbria Machaerina Quinto_Fabio_Vibulano_(cónsul_467_a_C.) Provincia_de_Chtouka-Aït_Baha Lágrimas_De_Cristal_(sencillo) Macy's,_Inc Messerschmitt_Me_509 Reencarnar Puente_Tienditas Grammatike_tes_koines_ton_hellenon_glosses Mansión_Wayne Quinto_Fabio_Máximo_(consul_213_a._C.) Marquitos_Alonso Marko_Scekić Manuel_Villanueva_Melgar Region_urbana_de_Barcelona Ramon_Salas_Larrazabal Maimi_Yajima Presa_de_Melonares Luis_D’Jallad Progressive_death_metal Mecanica_de_suelos Metropolitan_Life_Insurance_Company Raión_de_Varva Maria_Victoria_de_Borbón Luis_Marco_Pérez Ray_&_Anita Medalla_Dickin

html map