Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Cristos_de_Maiz Crucianella_monspeliaca Alfa_Romeo_SZ/RZ Domingo_Iturrate Diosma_thymifolia Edi_pequenino Corre,_corre Alexis_Amore Copa_del_Generalísimo_de_hockey_sobre_patines_1953 Distrito_de_ahuac Daphne_glandulosa Copa_del_Rey_de_fútbol_2008-09 Ectmesopus_rhabdotus Curruca_de_Chipre Dyedkara_Shemai Ducado_de_Edimburgo Dieta_de_la_zona Demetrio_de_rostov Cálao_de_cuello_rufo Dale_A._Zimmerman Currican Do_the_evolution Covilhã Convulsión_febril Alias_(Unix) Corredor_Agraciada/Garzón Daphne_humilis Cristina_Guzmán Alonso_(Paysandú) Ecdysozoa Amanteca Cyclamen_brevifrons Crespogallo Amos_Tversky Cortocircuito_acustico Alexei_Yevgrafovich_Favorskii Amintas_iii_de_macedonia Dark_Bowser Alianza_Atlético_de_Sullana Cuatro_segundos Cretacico_medio Delagua Den_Pobedy Courtemaîche Economia_Urbana Dansville_(Nueva_York) Convolvulus_valentinus_subsp_suffruticosus Diario_La_Opinión Almacén_Temporal_Centralizado Derrick_Byars Amics_de_l'Art_Nou Damocloide Cítara Cáncer_folicular_de_tiroides Dichaea

html map