Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Definicion_de_terrorismo Cumbia_Sureña Corsair_Memory Derecho_a_ser_asistido_por_interprete Alkaline_Trio Cupaniopsis_parvifolia Ediciones_Era Distrito_electoral_de_Petersburg_North_n.º_14 EDDL David_Martin_(tennis) Alfonso_del_corral Crysis_Warhead DUT Distrito_de_Tulle Corbata Alfa_Nord Declinación_del_griego_antiguo Diego_Sanchez_Mordos Cystignathus_nigritus Deir_al-Ghusun César_Mancillas_Amador Departamento_Ramón_Lista Cultura_Sredny_Stog Distrito_Nandi Desde_el_Taller Copa_Federacion David_Serrano_Vílchez Amanita_ocreata Criptófito Definicion_circular Alexandru_C._Cuza Dorónico_de_Alemania Eastern_Parkway_Museo_Brooklyn_(línea_Eastern_Parkway) Courgains Damanka Alexandra_Solnado Diego_Fernández_de_Córdoba,_marques_de_Guadalcázar Dahvie_Vanity Doctor_Galvez_(estación_de_Metrobús) Desembarco_de_Galípoli Aleksandr_Belov Douchy_lès-Ayette Ecorrestauración Daegu Dialeuropora_indochinensis Copa_Times_Of_India Dantroleno Copa_del_Rey_de_futbol_1906 Dryopteris_spinulosa_subsp._dilatata E.Klein Distrito_de_Olleros_(Huaraz) Crudités David_Woodley Ana_Helena_Chacón Alta_traicion

html map