Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Primera_travesía_aerea_del_Atlántico_sur Gottfried_John Louis_Jean_Francois_Lagrenée Malvaviscus_pilosus Lucena_CF Mesozygiella_dunlopi Maiz_de_Texas Lorenzo_Gotuzzo Ramanthuruth Marcia_lima Manuel_C._Barrios Puntarenas_(Costa_Rica) Pterotolithus_lateoides Margarita_Gil_Roësset Prades_(Tarn) Manuel_ussel_de_guimbarda Lord_Cockfield Los_Nabucodonosorcitos Los_medicos_mayas Ramiro_Soriano MISD Miguel_Angel_Martin_(golfista) Gournay_en_Bray Rampage Martin_I_el_Humano Promesas_(album_de_Jose_José) Microscopia_optica Maa_emã Maple_Grove_(condado_de_Manitowoc,_Wisconsin) Golfo_del_Anádyr Graham_T._Allison Maria_Pinto Gran_Canaria_Futbol_Sala Luis_Lemus Grado_en_Filologia_Clásica Luna_negra_(cancion) Longitarsus_tristis Mansour_Dao Manimal_Vinyl Marc_Lütolf Grace_Park Randia_longiflora M13 Punto_Rojo Premio_Dannie_Heineman_de_Astrofisica Radio_Futuro Mayi_Mayi Prêt-à-porter_(película) Región_de_Kinki Mijail_Bajtin Llano_del_Maipo Mezières_au-Perche Microrregión_de_Canarana Lorenzo_(antipapa) Quinto_Fabio_Máximo_Alobrogico

html map