Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Teorema_de_wilson Staphida_torqueola Sévero-Vostochnye_Sady Saiyūki_World Sancy_les_Provins Solanum_conraui Savigneux_(Loira) The_Loch_Ness_Monster Santa_Fe_(Subte_de_Buenos_Aires) Santiago_de_Calatrava_(Jaen) Tapaculo_overo Simsia San_Francisco_(Santa_Fe) San_Antonio_Suchitepéquez Tabla_de_San_Domenico_de_Guzmán Tratado_de_Alianza_Defensiva_(Peru-Bolivia) Steve_Zabel Solido_deformable The_BBC_Archives Sindrome_de_Frey The_Darkness_II Sofonisba_Anguissola Teguise Shamjat Tercera_Coalicion Serie_B_(Italia)_2010/11 Temporada_2007_del_Mundial_de_Turismos Segunda_División_de_Chile_1984 Tour_de_Sibiu Toma_de_la_Ciudad_de_Mexico_(1867) Terry_Deary Telecinco_Cinema Smith-Novena_Calle_(línea_Culver) Sistema_Duero Tetram Summit_Avenue_(Metro_de_Boston) Toma_de_Las_Margaritas Saccolabium_parvulum Sint_Agatha_Berchem Saldidae Santo_Domingo_Soriano San_José_del_Monte_(Bulacan) Sogdiano Selfridges Sclerocactus_wrightiae Sands_of_Iwo-Jima Selección_de_fútbol_de_Kazajstán Terry_McCaleb Sweet_and_Tender_Hooligan Salvador_Moyà-Solà Sattva_(filosofia) Sistema_tributario_francés Stiphodon_discotorquatus Tomás_Liendo Tetroncium

html map