Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Alianza_F_C D_crocus Edge_(revista) Copa_Ciudad_Viña_del_Mar_2002 Cristales_Estelares Círculos_bolivarianos Aleksander_Šeliga EBSCO Diosma_ternata Daniel_Matthias_Heinrich_Mohr Alonso_de_Castillo_Solorzano Doom_Metal Copa_COMEN Difusion_pública Corokiaceae Crinoideo Driebes_(Guadalajara) Damián_Malrrechaufe Amityville_II:_The_Possession Convolvulus_attenuatus Algarroba_vaina_de_puñal Donnelly_(Idaho) Alvin_Burke Cuminum_odorum David_García_(músico) Dipsacus_sylvestris Corticaria_dinshuensis Ammannia_occidentalis Docha_Rioboo Dasypodidae Alfonso_III_el_Franco Drama_hindú Edebé Alexánder_Kótov Almas_(críptido) Crest_Of_A_Knave Daiitoku_Myō_ō Aloe_rhodacantha Coronado_High_School_(Lubbock_Texas) Copa_Mundial_de_Fútbol_Sub_17_de_2003 Denisovano Crostata Alison_Goodman Distrito_de_Pulán Alfonso_González_Lozano Criollos_de_Caguas Aloe_perfoliata_var_ferox Día_corrido Distrito_de_juli Corona_Catalano_Aragonesa Alvaro_Fuentes Domingo_Bonilla_y_Bonilla Altarcina Corea_reumática Coronaridina

html map