Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Sveltonectes Sanam_Singh Sigilyph Si_no_es_ahora Samuel_Venegas_Rubio Saint_Jacques_(Alpes_de_Alta_Provenza) Stabat_Mater_(Dvorak) Super_yo Tarso_(Turquía) Scolioidea Transmision_variable_continua TUB Saint_Jean_de_Maruejols_et_Avejan Sierra_de_Gúdar Sebastián_de_Toledo Sam_Witwicky Scrimshaw Semenawi_Keyih_Bahri Sao_José_dos_Campos_(São_Paulo) Torre_Ladrones Sadira Santa_Leocadia_de_Algama The_Peel_Sessiones_(álbum_de_Joy_Division) San_Simon_el_estilita The_Silver_Lining Tolva_(Espana) Sistema_de_Preservación_de_Áreas_Salvajes_Nacionales The_september_issue Santuario_de_Nuestra_Señora_de_Madhu Tacubaya_(estación) Sistema_internacional_(desambiguación) The_Beaver The_Blue_and_the_Gray The_Mosquito_Coast_(novela) Santuario_de_Jesus_de_la_Salud_y_Maria_de_las_Angustias_Coronada._Gitanos_de_Sevilla Tollo_linterna_liso Tigre_(horóscopo_chino) Tecno_Kart Spergula_vulgaris Suaeda_maritima_subsp_richii Toronto-Dominion_Centre Sort_en_Chalosse Sebastián_Rodríguez_(futbolista_uruguayo) Sabor_agrio Times_Square_Calle_42_(línea_de_la_7_Avenida-Broadway) Solegnathus_robustus Sambodromo_da_Marques_de_Sapucai San_Jose_de_Gualeguaychú Terminal_Aérea_de_Boise Selección_de_fútbol_de_Perú Sajonia_Coburgo_Gotha Terremoto_del_Nororiente_de_Perú_de_1991 Sistemas_de_Puntuacion_de_Fórmula_1 Tito_Manlio_Torcuato_(consul_235_a._C.) Tomàs_Sobrequés

html map