Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Abraham_Steck Víktor_Berezhnói Acres_Green_(Colorado) William_C._Morris_(Buenos_Aires) A_A_A_F_F Citybank_Venezuela Agliè Vanzetti Yélamos_de_arriba Aeropuerto_de_Zúrich Charles_Ferdinand_Latrille Yama_(dios) Cine_de_Rumania Abstracción-Creación A_General_History_of_Dichlamydeous_Plants Zach_Mills Chery_QQ3 After_The_Ordeal Cistus_eulaliae West_Whittier-Los_Nietos_(California) YCY Club_de_Deportes_Temuco_(femenino) Chris_Patterson Aeropuerto_Internacional_Toncontin Villarmentero_de_esgueva Volumenes_arquitectonicos Al_Reyes Comisaria_General_de_Información Cicloalqueno Zapato_Oxford Aeropuerto_de_Akureyri Virtual_XI Aeropuerto_de_Palm_Beach Control_de_nivel A_65 Condado_de_Andrew Citrato_de_cobre Condado_de_washoe Conejo_gigante_de_menorca Victor_Löw Acustica_del_piano Akagi_portaaviones A_Little_Bit_Longer Wanderers_Fútbol_Club_(Artigas) Valle_del_Río_Moros Claudio_Aranzadi_Martínez Agadés Chlamydacanthus You_Have_To_Burn_The_Rope YB_50 Concesionaria_de_Líneas_Aéreas_Subvencionadas Alberto_Otárola Villa_Cortese Alalomantis_coxalis Viscomtat

html map