Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - http://www.mediocritas.ta-wracac.ostrowwlkp.pl kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub http://www.quaestio.ta-wracac.ostrowwlkp.pl kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub http://www.verborum.ta-wracac.ostrowwlkp.pl sałatek makaronowych.

Zurdería Vallcarca_i_els_Penitents Christian_Julius_Wilhelm_Schiede Agacinosia_latebasalis Wedelia_glauca WP:O/4 Alamanes_(tribus) Visual_Concepts Vóley_playa_en_los_Juegos_Mediterráneos_de_2009 Yerba_de_bugre Clarence_Center_(Nueva_York) Wernerian_Natural_History_Society Vasas_ETO_Győr Colegio_de_Areneros YMCA Aa_(cómic) Aeropuerto_Kang_Keng Vera_(Santa_Fe) Vladímirovskoye_(Adiguesia) Vuelta_a_España_1985 William_Dyce Ahorramiento Winston_Ponder Claro_(Espana) Verona_(Virginia) A_E_Murray Verh._Vereins._Beförd._Gartenbaues_Königl._Preuss._Staaten Adrara_San_Rocco Wilckia_gracilima Claude_Victor_de_Boissieu Villafranca_de_Ebro Albert_Lambert Clockwork_Island_Adventure Club_Talleres_de_Remedios_de_Escalada Volkswagen_TC_2000 Valeria_Piassa_Polizzi Vaccaria_segetalis Clasificación_Eurobasket_2009 Vladímir_Bóldyrev W.Stone Victor_Julio_Merchan Condado_de_Blair Abeto_pectinado Villefranche_(Gers) Clase_Sa'ar_4_5 Chéry-Chartreuve Aeropuerto_Internacional_Amilcar_Cabral Xosé_Fortes_Bouzán Clasico_Los_Andes_-_Temperley Chili_(plato) Acorus_cochinchinensis Valle_de_Ela Wilsonia_citrina Cindy_Sherman Cleistes_paranaensis_var._bradeana

html map