Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Raion_de_Haivoron Meliton_Camaño Rancho_Penasquitos Lucio_Antonio Maristan_Nazari Louis_IX_de_Francia Gran_logia_de_francia Mark_Boerebach Lorca_Deportiva_Club_de_Fútbol Madge_Kennedy Michel_de_montaigne Producto_ionico Prédefin Goleta_Itapoa Manat_Manah González_(Florida) Real_colegio_de_doncellas_nobles Proles Marcelo_Malpighi Grezes Publica Primera_division_española_1971_72 Region_de_Borkou_Ennedi_Tibesti Rebelion_de_los_cipayos Lobelia_rigidula Radix_parasympathica_ganglii_pterygopalatini Luiz_Carlos_Prestes Greenwich_Village_(Manhattan) Madhushree Los_Simpson_ya_lo_han_hecho Marquesado_de_Mochales Mayo_de_1992 Gominola Primera_división_española_1932_33 Gone_Girl Marqués_de_la_Mina Quercus_lanuginosa_subsp._cerrioides Gregorio_Blasco_Sánchez Queso_Bola_de_Ocosingo,_Chiapas Real-time_tactics Manuel_José_de_Quirós Puente_de_La_Barra Liú_Yuling Martirio Puerto_de_Tornavacas Presidente_Epitacio María_del_Pilar_de_Sentmenat_y_Patiño_Despujol_y_Osorio Luis_Aranberri_Mendizabal María_Jesus_Ruiz_Ruiz Pägana_Records M_SG_S/S/S Mami_te_Amo Metrica_de_Friedman_Lemaitre_Robertson-Walker Mezio Microrregion_de_Boquira

html map