Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

N.K._Korotan Philautus_jinxiuensis Patrones_de_arquitectura Observationes_Botanicae_in_Horto_Dyckensi Obovaria_subrotunda Parásito_(Héroes) Pierpaolo_De_Negri Patano_de_Arlanzon Pont_les-Bonfays Palmicha Pablo_Richard Ofloxacina Obra_completa Plaza_de_los_artesanos Opol_i_Perellós Physalis_wrightii Once_Upon_a_Time_(temporada_2) Podwierzbie_(Gmina_Zelechów) Pau_Gasol_Saez Neuróticos_on_line Pontons Polvo_de_cinco_especias Oro_bajo Octhispa_striolata Opinion_(Periodismo) Pistas_del_Helmantico Myrtus_rufopunctata New_Musical_Express Palmatoria Ocean_Springs_(Misisipi) Party_Never_Ends Parque_Cientifico_Tecnologico_de_Almería Nate_DeLong Ogasawara_Hidemasa Plan_de_José_Maria_Cos Organizacion_territorial_del_Virreinato_de_Nueva_Espana Política_y_gobierno_de_Puebla Pedro_Zurita_Paz NGC_333 Poiss Novoivánovskoye_(Krasnodar) Papa_2006 Numero_de_Identificación_del_Servicio_Móvil_Maritimo Panning PCTV-EHAK Partido_de_la_Movilizacion_Nacional_(Brasil) Oothrinax_anomala Phycella_biflora Parellada_(uva) Mystus_vittatus Polígono_industrial_Landaben Papelon_con_Limón Museo_Iconografico_e_Historico_de_las_Cortes_y_Sitio_de_Cadiz Orbignya_lydiae Pinzon_orejiblanco

html map