Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Wałęsa Compania_del_Ferrocarril_Economico_de_Valladolid_a_Medina_de_Rioseco Xenochalepus_donckieri Cirio_pascual Versant Colegio_San_Agustin_(Cochabamba) Adolfo_Argerich Zona_de_Especial_Protección_Para_las_Aves Alberto_Robles Acustica_del_piano Adicion_aldolica_de_Mukaiyama Condado_de_Camden_(Georgia) Yu-Gi-Oh Variable_discreta Yottabit Veinticuatro_de_mayo Charnay_les_Mâcon Abella_apifera Cochinilla_(crustáceo) Conophytum_vagum Victor_"Young"_Perez Academia_Nuestra_Señora_de_los_Desamparados-San_Javier Yeah,_really XX_Distrito_de_Paris Verónica_(tauromaquia) Abundancia_natural_de_un_isótopo Volu-Stein Zamora_(Michoacan) Villaverde_de_la_Abadía Constitución_de_la_Unión_Sovietica_de_1924 Conferencias_de_La_Haya Z8_GND_5296 Comision_de_Cultura_del_Senado_de_México Wiler Vicente_Ferrer_Moncho Conde_Nast Victoria_Roma Agustín_Manzo Year_of_the_Dog_(película) Château_de_Sache Ventura_de_Lirios Club_Deportivo_Lalin Alcotan_(transporte) ATP_Challenger_Tour_2014 Cofradia_Penitencial_de_La_Oracion_del_Huerto_y_San_Pascual_Bailon_(Valladolid) Conflicto_armado_colombiano Abu_Saíd_Gorganí Adagio_y_rondó_para_armónica_de_copas_flauta_oboe,_viola_y_violonchelo_(Mozart) Zorrilla_norteafricana William_René_Shea Aceite_de_hígado_de_tiburón Acer_macrophyllum_var._imbricatum Chloraea_elwesii Civitella_del_Tronto Circasia_(Quindío)

html map