Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Gran_Esfinge_de_Guiza Martha_and_the_vandellas Pulegium_vulgare_f_nummulariuoides Mielero_orejigrís M2M_(dúo_musical) Redux_riding_hood Lonely_Drifter_Karen Recurso_(economía) Malveopsis_rotundifolia Goemon:_New_Age_Shutsudō! Lucio_Cecilio_Metelo Marco_Antonio_Ziani Primera_batalla_de_Sirte Magdalena_Sofia_Barat Prospect_(Kentucky) Midi_francés Pristilepis Real_Unión_Club_B Grandi_Giardini_Italiani Primera_division_espanola_1969/70 Gran_Enciclopedia_de_Andalucia R._I._Tres_Corrales_(Caaguazú) Mendykara Premio_Palma_de_Oro Macrolengua Proposición_de_ley Rally_de_Sliven_de_2012 Psaltria_exilis Goyo_Jiménez_Tornero Quintana_del_pidio Luperomorpha_fulvicornis Live_From_Dakota Pouille-les-Côteaux Marajoarinha_striola Gran_Premio_de_Canada_de_2003 Rabo_de_macaco Primera_Division_de_España_2005/06 Lousa_(Torre_de_Moncorvo) Machina_II Reforma_constitucional_de_1968 Luca_Rosseti Priocharax_pygmaeus Principe_Ō_ama Quimica_de_alimentos Recuerdos_de_Hollywood Mauriceville_(Texas) Purullena_(Granada) Lobivia_shaferi Puerto_bahia_de_algeciras Radio_Nacional_de_RNE Publio_Cordón Quesos_de_España Louis_Noel Primeira_Divisão_1983/84 Meridiano_de_villa_de_cura

html map