Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Darsena_de_Cabo_Roig Departamento_de_Cordillera Dürrenasch Crataegus_oxyacantha_var_elegans Amphiuma Cosani Distrito_de_Huachis Dianthus_fasciculatus Ducado_de_joyeuse Duxbury_(Vermont) Drepanidae Dumbéa Coronas_egipcias Diego_Ciz Cristianas_coptas Aloe_pongolensis_var._zuluensis Eastview_(Tennessee) Economia_de_Madrid ER_(serie_de_televisión) Danza_Morris Departamento_de_Huanuco Distrito_de_ranrahirca Copa_América_de_fútbol_playa_2012 Demografía_de_Armenia Ecuaciones_de_Euler_(solidos) Dave_Riley Corfuch Código_espagueti Alfa_Romeo_Giulietta_Sprint Alfa_Microscopii Crecimiento_hiperbólico Death_note_(película) Deshumidificador Cordylostigma Dolores_Ibarruri_Gómez Distrito_de_bad_kissingen Daniel_Schlumberger Dercetina_cyanipennis D.C._United_Women Curatela David_S._Broder Cryptocephalus_lederi Crispin_Velázquez Distrito_de_Mariano_Damaso_Beraún Alferio Designios_divinos Dornier_Do_P.252 Edicion_estandar_de_las_obras_psicológicas_completas_de_Sigmund_Freud Deporte_chileno Division_I_de_Baloncesto_Masculino_de_la_NCAA Daniel_Pacheco Copa_Renato_Raggio_Catalán Derbi_del_Adriático Diego_Suarez Distrito_de_San_Pedro_de_Chunán

html map