Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Cletus_Kasady Club_Atlético_Unión_de_Santa_Fe ASIMO Vanda_ustii Alcimede Zanja_de_Nico Vulpes_vulpes_jakutensis Comision_Federal_de_las_Comunicaciones Condado_de_Saunders_(Nebraska) Chesterfield_F_C Chengdu,_China Conservatorio_Municipal_de_Musica_de_Barcelona Alcance_en_vuelo Voromaa Ciencias_de_la_Tierra_y_el_medio_ambiente Adesmia_hedysaroides Compania_extraterritorial X_men:_La_decisión_final Agachadiza_de_cola_rara Chrysanthia_krali Vilfa_divaricata Acta_de_Rendicion_de_Japon Complejos_de_piscinas_de_Osorno Alberto_Núñez_Feijóo Cier-de-Luchon Citidina Agustín_Lopez Valle_del_Yaqui AaB Clase_Joao_Coutinho Chavães Víctor_Amadeo_III_de_Cerdena Agrupación_Palmera_de_Independientes Vattenfall_Cyclassics_2012 Warm_Leatherette_(version_de_Grace_Jones) WV25 ASTIS A_Pobra_do_Caramiñal_Puebla_del_Caramiñal Viasa_(sabio) Yo_soy_(2013) Ver_Sacrum_(revista) Circuito_electoral_(Panamá) YY_Coronae_Borealis Chloraea_membranacea Comunas_de_essonne Valle_de_la_Bekaa Vuelta_a_Guatemala_2010 Club_Atlético_Bella_Vista Yacimientos_arqueologicos_de_La_Moraña Cillaperlata_(Burgos) Adolfo_Ibánez_Gutierrez Abaka_kan WWWF_Championship Aach Valérie_Maltais

html map